Οικονομία

  1. Η επιστροφή του ΦΠΑ σε περιπτώσεις διαγραφής απαιτήσεων πελατών, οι οποίοι έχουν πτωχεύσει, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Με την πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) Αθηνών 2507/2019, αλλά και τις προηγούμενες αποφάσεις 805/2019 και 806/2019, φαίνεται ότι παγιώνεται η θέση της διοίκησης και γίνονται τελικώς δεκτά τα αιτήματα επιστροφής (και μάλιστα εντόκως) του ΦΠΑ, που εμπεριέχεται σε ποσά απαιτήσεων πελατών, τα οποία έχουν οριστικά διαγραφεί, στο πλαίσιο προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσής.

  2. Με συνταγή... Ιταλίας η ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί άτομα υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας (super-rich) να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς και ως κίνητρο για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα θα είναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείρισή τους.

  3. Ενα δύσκολο σταυρόλεξο, με δημοσιονομικές και πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις, καλείται να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου όχι μόνο για τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, αλλά και για τις περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 σε 260.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ.

  4. Το τελευταίο διάστημα διακινούνται σε ημερίδες και δημοσιεύματα απόψεις σχετικές με την έρευνα και καινοτομία που περιγράφουν με μελανά χρώματα τη θέση της χώρας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

  5. Με βαρύ πρόστιμο κινδυνεύει πλέον η Ελλάδα από την Κομισιόν, επειδή από το 2013 δεν έχει υποχρεώσει τη ΛΑΡΚΟ να επιστρέψει στο Δημόσιο 170 εκατ. ευρώ, τα οποία κρίθηκαν ότι είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Δεδομένου ότι η ΛΑΡΚΟ δεν έχει ούτε μαντίλι να κλάψει, πόσο μάλλον 170 εκατ., η ανάκτηση σημαίνει κλείσιμο και ρευστοποίηση της εταιρείας. 

  6. Aύριο λήγει η προθεσμία καταχώρισης των πραγματικών δικαιούχων της πρώτης ομάδας στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που δημιουργήθηκε. Στη πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται αλλοδαπές εταιρείες που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 89/1967 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν.3427/2005), ναυτικές εταιρείες του ν.959/1979, αστικές εταιρείες δικηγόρων κ.λπ.

  7. Στήριξη των κοινωνικά ασθενεστέρων και μία εφάπαξ μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων φέτος προβλέπει το πλάνο του οικονομικού επιτελείου για το κλείσιμο του 2019, επιχειρώντας για άλλη μία φορά μια ισορροπία μεταξύ κοινωνικών και αναπτυξιακών προτεραιοτήτων.

  8. Tεράστια βελτίωση στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, τονίζει το Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία του ΣΕΒ, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum, όπου η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις το 2019, σε σύγκριση με το 2018 και κατέλαβε την 59η μεταξύ 141 χωρών. 

  9. Το διάλειμμα των πλειστηριασμών, λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και της αργίας τον Αύγουστο, τελειώνει. Οι πλειστηριασμοί επανήλθαν στο προσκήνιο τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο είχαν προγραμματιστεί 3.195 εκπλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ, σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, αναμένεται ολική επαναφορά της διαδικασίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όταν και έχουν προγραμματιστεί 6.425 πλειστηριασμοί.

  10. Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, την προστασία εργαζομένων μερικής απασχόλησης και για το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεσπίζει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, υπό τον τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

   

 

booked.net

 

booked.net

 

booked.net

 

booked.net

--------------------------------------