Οικονομία

  1. Τo Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα την αγωγή αποζημίωσης τους που είχαν ασκήσει κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από το «κούρεμα» τους το 2012.

  2. Το περιπετειώδες και αρκετές φορές «σκοτεινό» από πλευράς τιμολόγησης ταξίδι των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι φιλοδοξεί να φωτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  3. Τον κίνδυνο διεύρυνσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου επισημαίνει η Alpha Bank. Η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει το 2019 την ήπια αναπτυξιακή δυναμική, εκτιμά η τράπεζα. 

  4. Ενα έργο κομβικής γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα και την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, το οποίο σχεδιάστηκε και ωρίμασε με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται απέναντί του, εγκαινίασαν χθες στο Κίρκοβο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ.

  5. Χαμηλότερη ανάπτυξη και μικρότερο πλεόνασμα τόσο το 2019 όσο και το 2020 σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα μειώσουν τα έσοδα, λόγω μείωσης ΦΠΑ, και θα αυξήσουν τις δαπάνες, λόγω των συντάξεων.

  6. Παρά τα ρεκόρ στην προσέλκυση τουριστών, η Ελλάδα χάνει προς το παρόν τη μάχη της... ποιότητας. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων επισκεπτών στη χώρα, από 745,7 ευρώ το 2005 έχει υποχωρήσει στα 519,6 ευρώ, μειώθηκε δηλαδή κατά 30,3%. Αυτό είναι απόρροια δύο παραγόντων, της μεγάλης εισροής τουριστών από χώρες με μικρό διαθέσιμο εισόδημα, όπως τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη, και της μείωσης των ημερών παραμονής στην Ελλάδα.

  7. Ανοιξε χθες το μεσημέρι η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Ιουνίου. Περίπου 4 εκατομμύρια οφειλέτες έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης προκειμένου να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους στην εφορία. Από τις 12 χθες το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα είχαν υποβληθεί 3.000 αιτήσεις, κάτι που δείχνει ότι οι φορολογούμενοι θέλουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την εφορία.

  8. Εγκαινιάστηκε σήμερα η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Ε.Φ.Κ.Α για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις. Σε ενημερωτικό υλικό παρατίθενται απαντήσεις για ασφαλισμένους μη μισθωτούς αλλά και προς εργοδότες.

  9. Στο 1,5 δισ. ετησίως (0,8% του ΑΕΠ) εκτιμάται το ετήσιο κόστος από τον περιορισμό των επενδύσεων σε έργα υποδομής, σύμφωνα με έρευνα της PwC. Οπως αναφέρεται στην έρευνα, μεταξύ 2009 και 2018 η συνολική αξία των επενδύσεων σε υποδομές μειώθηκε κατά 13 δισ. δημιουργώντας επενδυτικό κενό 1,4 δισ. ευρώ.

  10. Την ενίσχυση ακόμη και πολύ μικρών επενδυτικών σχεδίων, που ξεκινούν από τις 50.000 ευρώ, προβλέπει η επικείμενη προκήρυξη του καθεστώτος του αναπτυξιακού νόμου «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». 

   

 

booked.net

 

booked.net

 

booked.net

 

booked.net

--------------------------------------